Clima Standart

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/climastandart/public_html/templates/climastandart/library/Designer/Content/SingleArticle.php on line 198

Често задавани въпроси

 • Каквъв климатик да си избера - Инверторен или Конвенционален?

  Инверторните климатици са много по-икономични от конвенционалните.
  Инверторните климатици имат вграден електрически преобразувател , който преобразува променливото напрежение от електрическата мрежа в постоянно, а след това отново в променливо, но с друго напрежение и с друга честота.
  Когато зададената температура в помещението е достигната, компресорът на външното тяло започва да работи с малки обороти и така се компресира по-малко количество фреон и съответно се консумира по-малко електроенергия.След като се получи по-голямо отклонение от зададената температура в стаята, оборотите автоматично се увеличават.
  Конвеционалните климатици работят с постоянни обороти. При достигане на зададената температура, компресорът на външното тяло се изключва. Когато датчикът за стайна температура регистрира отклонение от няколко градуса от зададената температура, компресорът отново се включва и работи със същите обороти. Това включване и изключване прави конвеционалните климатици по- неикономични в сравнение с инверторните климатици, а и температурата в помещението не винаги е постоянна.

 • Какво изначава SEER и SCOP

  Тази статия се отнася за всички климатични системи, включително термопомпи и чилъри. Тя описва ефективността на системите, така че може да се изчисли колко енергия системата може да използва.
  COP – коефициент на трансформация на отдаваната спрямо консумираната електроенергия в режим на отопление.
  EER -коефициент на енергийна ефективност в режим на охлаждане.
  Те показват съотношението на отдаваната енергия при отоплението или охлаждането, по отношение на количеството на консумираната електроенергия. Следователно COP и EER са коефициенти за измерване на енергийна ефективност.
  Помислете за един прост електрически нагревател. Той консумира 100% активна енергия и ако неговата консумация е 1kW ,то отдаваната му енегрия, също е 1kW, така че COP на този електронагревател е 1,0. Климатичните системи използват властта да движат енергия -пренасят топлина от едно място на друго ( цикъл на Карно).
  По този начин, климатичната система генерира 3,6 kW или повече топлина от 1 kW електрически вход , то COP на съоръжението е 3.60 или повече. По същия начин, ако един климатик генерира 3,2 kW или повече за охлаждане от 1kW електрическа вход неговият EER е 3,2 или повече. Колкото по-висок COP и EER, толкова по-ефективно енергийно е оборудването.
  Сезонната ефективност отразява реалното сезонно потребление на енергия от климатичната система .Стойност на SEER при охлаждане и стойност на SCOP при отопление при типично ежедневно използване и за по-дълъг период. Отчитат се температурните колебания и периодите в режим на готовност, за да се осигури ясна и надеждна представа за тяхната енергийна ефективност през целия сезон на отопление или на охлаждане.
  Оценката SEER на единица е охлаждащата мощност ,а оценката SСОР на единица е отоплителната мощност при типичен за охлаждане и отопление сезон, разделен на общия вход на електрическа енергия през същия период. Колкото по-висок SEER и SCOP на единица то рейтинга на съоръжението е по-енергийно ефективен.
  Стойностите на СОP ,EER, SCOP, SEER формират енергийните класове на климатичните системи. Това позволява на потребителите да сравняват енергийна ефективност на климатиците от различни производители, основани на хармонизиран стандартен тест, а именно EN 14511.
  Изследванията показват, че 97% от европейските потребители са наясно на стандартите за A до G., и избират най-енергийно ефективен уред .

 • Нужно ли е и колко често трябва да правя профилактика на климатика?

  Профилактиката се извършва с цел подобряване на ефективността на климатика след експлоатацията си в двата режима на работа и води до намаляване разхода на енергия.
  За да работи един климатик безпроблемно и дългосрочно е необходимо технически обслужване веднъж годишно.
  Препоръчва се поне 2 пъти в месеца да се почистват прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло, но колкото по-често го правим, толкова по-добре за самата машина.
  Когато се пренебрегва правенето на профилактиката първо губим ефективността на климатика, второ непочистените силно замърсени климатици изразходват повече енергия.

 • Как да изчисля колко мощен климатик ми е нужен?

  Определянето на мощността необходима за затопляне и охлаждане на дадено помещение, се извършва по доста сложни формули, като се взимат в предвид редица фактори. Един лесен начин за смятане е, като се сметне квадратурата на помещението и след това се умножи по височината...

  Полученият резултат е кубатурата на помещението, която пък се умножава по 65вата(W). Тези 65 W (вата) са необходимото количество мощност, за да се обработи 1 кубически метър въздух. Сметнатия резултат представлява количеството входяща топлинна мощност във ватове. Разделете на 1000 за да ги превърнете в киловати(kW).

  Ето един пример: стая с квадратура 17м2 умножаваме я по 2.6h (височината на помещението) и получаваме 44.2м3.
  След това умножаваме по 65W и резултата е 2873W, делим на 1000 и става 2.873kW.

  От техническите параметри на избрания от вас климатик, проверявате дали има отдаваща мощност в режим на отопление, задължително равна или по-голяма стойност от тази която сте получили за вашето помещение. Определената по този начин мощност би ви дала представа, колко е необходимата ви мощност за жилищни помещения. За заведения, офиси, магазини, производствени или складови помещения са необходими доста по-прецизни изчисления!


 • Колко често е нужно да почиствам филтрите на климатика

  За правилната поддръжка на вашия климатик е нужна профилактика, направена от специалисти, веднъж или повече пъти през годината. Прави се за постигане на по-висока ефективност при работа,с цел предотвратяване риска от повреди и бъдещи ремонти. Профилактиката включва и почистване на филтрите на климатика, с което вие сами можете да се справите. Приемете го като необходима грижа към уреда, която освен, че ще осигури правилната му експлоатация, ще намали и енергийните ви разходи. Представяме ви отговори на най-честите проблеми, свързани с филтрите на климатика.

  „Къде се намират филтрите на климатика?“ – Точно под капака на климатика. През тях преминава целият въздушен поток от стаята. Те го пречистват, като задържат фините частици прах, които ние дори не забелязваме.

  „От климатика ми се разнася неприятна миризма“ – Причината е в непочистените филтри. Разбира се, че той не може да замести абсорбатора, но като почиствате редовно филтрите ще осигурите по-свеж и чист въздух. Друга причина за неприятната миризма са останалите капчици конденз в режим охлаждане, които могат да се превърнат в мухъл. Начина да се справим с този проблем е периодично да включваме климатика в режим “изсушаване”. В този режим климатика пак ще работи на студено, но ще премахне невидимите за нас капчици конденз по вътрешното тяло

  „Колко пъти трябва да почиствам филтрите на климатика?“ – Зависи от замърсеността на помещението и от това, колко често използвате климатика. При постоянна работа в жилище, в което не се пуши, а подът е на теракот, паркет или друг вид настилка, която не задържа прах – два пъти месечно е достатъчно. При наличието на мокет или килим – поне три пъти месечно. Но, ако в помещението се пуши – всяка седмица! При наличие на домашни любимци, също трябва да почистваме често филтрите на климатика.

  „Как се почистват филтрите на климатика?“ – С прахосмукачка и под течаща вода. Внимание! По този начин можете да почистите само въздушните филтри. Почистването на топлообменниците оставете на специалист! В никакъв случай не сушете филтрите със сешоар! Влакънцата, от които те са изработени, са много фини и има опасност да ги стопите.

  „Как да поддържам в добро състояние климатика?“ – Избягвайте излишното му включване и изключване, бъдете разумни при настройката на градусите, а през лятото ограничете до минимум използването на електрически уреди, излъчващи топлина.

  С всичко казано до тук - със сигурност ще направите по-икономичен вашия климатик, ще намалите риска от болести и ще удължите времето му на експлоатация. Ако имате още въпроси относно климатиците – не се колебайте да ни попитате на:

Предлагани маркиНа 17.09.2020г. „Клима стандарт“ ЕООД сключи административен договор BG16RFOP002-2.073-14261-C01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по процедура BG16RFOP002-2.073 за отпускане на  безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Срокът за изпълнение на проекта е 3 месеца от датата на сключване на административния договор. Главната цел на проекта е преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19, като в резултат от изпълнението на проекта, фирмата ще бъде подпомогната да преодолее икономическите последствия от пандемията COVID-19 и ще продължи дейността си. Общата стойност на проекта е в размер на 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500лв. национално съфинансиране. Дата на публикуване: 18.09.2020г.
Клима Стандарт ЕООД

Клима Стандарт ЕООД

гр. Пловдив
E-mail: office@climastandart.com
Тел. 0878 432244
Магазин Пловдив

Магазини гр. Пловдив

ул. Чорлу 51
Тел. 0878 432244
Телефон за информация
Copyright © 2017 Clima Standart Ltd. © 2017
Уеб сайт от MOON.bg